Toon Hermans Huis opent 14 maart vestiging in VieCuri Venray

Vanaf 14 maart start het Toon Hermans Huis met een locatie in VieCuri Venray. Deze vestiging biedt als eerste in Nederland volledige ambulante zorg. Mensen met kanker uit Venray en omgeving en hun naasten krijgen thuis ondersteuning aangeboden in plaats van in een inloophuis.

Het Toon Hermans Huis in Venlo merkt dat mensen uit omliggende gemeenten een drempel ervaren om binnen te lopen. Door een vestiging in Venray te openen en zorg aan huis te gaan bieden, wordt deze drempel drastisch verlaagd. Het Toon Hermans Huis zocht de verbinding met VieCuri en kreeg de mogelijkheid om in VieCuri Venray een kantoor te starten.

 

Zorg aan huis

De locatie bevindt zich tegenover de spreekkamer van de oncologen. Als een patiënt een gesprek heeft gehad met de oncoloog in VieCuri Venray, kan hij of zij direct doorverwezen worden naar de gastdames van het Toon Hermans Huis. Mat Vestjens, directeur Toon Hermans Huis Noord-Limburg: “De gastdames vangen deze mensen op en wijzen hen op de mogelijkheid thuis hulp te krijgen van het Toon Hermans Huis. Thuis omdat de cliënten bij voorkeur te woord gestaan worden in hun eigen omgeving. Ambulante medewerkers geven praktische tips en bieden een luisterend oor. Daarnaast heb je bij iemand thuis ook automatisch aandacht voor de partner en kinderen. Zij hebben vaak ook behoefte aan extra ondersteuning.”

 

Aanvullend op de medische zorg

VieCuri ondersteunt het initiatief van het Toon Hermans Huis om meer aansluiting te vinden bij kankerpatiënten en hun naasten. Nastasja Cornelissen, lid Raad van Bestuur bij VieCuri: “Het ziekenhuis biedt logischerwijs alle benodigde professionele zorg aan mensen met de diagnose kanker. Maar de behoefte van deze mensen en hun naasten is breder. Een groot deel van de patiënten heeft behoefte aan extra ondersteuning. Voor de één is dit professionele psychiatrische zorg en voor de ander is een luisterend oor voldoende. Op deze manier kunnen we samen de zorg voor oncologische patiënten en hun naasten verbreden.”

 

Vrijwillige medewerkers

Toon Hermans Huis Venray vond in korte tijd 18 vrijwillige medewerkers. Deze vrijwilliger medewerkers zijn onder andere door de vakgroep Medische Psychologie van VieCuri getraind in het op psychisch sociaal gebied bijstaan van mensen met kanker. Zij hebben de vrijwillige medewerkers onder meer geleerd over verwerking, psychische aandoeningen, de impact van een ziekte in het gezin en rouw.

De ontvangstruimte van Toon Hermans Huis Venray is te vinden via route 88 in VieCuri Venray.