Steengoede vruchten!
Bij steenvruchten kun je denken aan kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarines maar ook kokosnoten en olijven. Ze worden steenvruchten genoemd omdat ze een harde, steenachtige kern of pit hebben. Laten we een aantal steenvruchten eens in het zomerzonnetje zetten!
Nectarines
De nectarine is het kale broertje van de perzik. Daar waar de perzik een zacht en donzig jasje heeft, is de nectarine helemaal glad. Een nectarine is ontstaan als mutatie van de perzik. Er was dus sprake van een spontaan opgetreden variant en met een heerlijk resultaat!
Nectarines bevatten vezels en vitamine A en zijn van mei t/m oktober in de winkel te vinden.
Je kunt ze gemakkelijk uit de hand eten met schil, maar pas op voor plakkerige vingers! Als nectarines erg rijp zijn kan het sap eruit stromen wanneer je je tanden erin zet.
Wist je dat de boom van nectarines, abrikozen en perziken wel 10 meter hoog kan worden? Je hebt dus meestal een ladder of ander hulpmiddel nodig om de vruchten te kunnen plukken.
Pruimen
Pruimen zijn echte vezelbommetjes. Je kunt pruimen met schil eten en ze smaken zoet, maar soms ook zoetzuur. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pruimen, daardoor loopt de kleur uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Pruimen zijn rijp in de nazomer.
Omdat pruimen best klein zijn, kan je twee pruimen eten voor 1 portie fruit. Ook pruimen bevatten veel vitamine A. Van pruimen kan je ook zelf jam maken, lekker voor een keer op brood.
Abrikoos
De abrikoos kun je vers eten maar ook gedroogd, uit blik of glas. Aan abrikoos uit blik of glas wordt wel vaak siroop toegevoegd wat veel suiker bevat. Het is dus gezonder om een abrikoos vers te eten.
Een abrikoos heeft een zacht, eetbaar velletje. De pit van de abrikoos laat makkelijk los als de vrucht rijp is. Het vruchtvlees is oranjegeel en ruikt heerlijk!
Abrikozen bevatten veel vezels, kalium en vitamine A. Abrikozen kun je zo uit de hand eten maar ze zijn ook heerlijk door salades, couscous of in toetjes.
De kers op de taart!
Tot slot, de kers. De kers heb je in verschillende kleuren zoals paarsrood, helderrood, zwartpurper, geel met een rode gloed en oranjegeel. De smaak van de kers kan zowel zoet als zuur zijn. De zure kers wordt meestal verwerkt in dranken of sauzen. De zoete kers eten we meestal zo uit de hand. Kersen bevatten vezels, kalium en vitamine C.
De zoete kers wordt meestal vanuit Griekenland geïmporteerd. maar in Nederland telen we ook eigen kersen. Dit wordt vooral in de Betuwe gedaan. Daar zie je langs de weg regelmatig kraampjes met verse kersen. Nederlandse kersen zijn van juni t/m augustus in het seizoen.
Pitten van de steenvrucht
Slik de pitten van steenvruchten niet door. Deze kunnen giftig zijn als je ze doorbijt en in grote hoeveelheden binnenkrijgt. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan hier.
Vezels
Steenvruchten bevatten allemaal veel vezels. Vezels zijn belangrijk om je darmen goed te laten werken. Daarnaast helpen vezels je gewicht op peil te houden en kunnen ze de kans op darmkanker verkleinen. Lees hier meer over vezels.