Is suiker uit fruit gezonder dan suiker uit snoep?

In fruit zit van nature suiker. Maar is dit dan gezonder dan suiker in snoep? Hoe zit dat nou?

Suiker

In heel veel verschillende producten zit suiker. Bij sommige producten is het suiker van nature aanwezig, zoals bij fruit en groente, maar aan de meeste producten wordt suiker toegevoegd. Denk aan snoep, koek en frisdrank, maar bijvoorbeeld ook aan sauzen en soepen.

Suiker in ons lichaam

In ons lichaam wordt geen onderscheid gemaakt tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers. Alle soorten suikers, dus ook suiker uit fruit, worden in ons lichaam op dezelfde manier verwerkt en leveren evenveel kilocalorieën in de vorm van energie.

Wist je dat op verpakkingen suiker soms met andere namen wordt aangegeven? Voorbeelden zijn dextrose, glucose(stroop), galactose en ahornsiroop.

Fruit toch een gezondere keuze

Een voordeel van fruit is natuurlijk wel dat er naast suiker ook allerlei gezonde voedingsstoffen in zitten zoals vitaminen, mineralen en vezels. Dat maakt een stuk fruit met misschien evenveel kilocalorieën en suiker als een klein snoepje toch een veel gezondere keuze.